top of page

Azt tudtad, hogy a kutatások szerint a kor előrehaladtával nő az ikerterhesség esélye?

25 év alatti nők esetében 2%, 35-39 éves kor között 5%, 40 fölött pedig 7%. Ennek oka a hormonális változásokban keresendő, de persze nagyban befolyásolja a genetikai örökség, vagyis, ha a családban már születtek ikrek. Emellett a mesterséges megtermékenyítések során is nagyobb az esély, hisz gyakran több embriót ültetnek a méhbe.

Az egypetéjű ikrek esetében a hímivarsejt egy petesejtet termékenyít meg, de ez a petesejt kettéválik és így két embrió fejlődik ki. Az egypetéjű ikrek osztozhatnak a méhlepényen és a magzatburkon, de előfordulhat, hogy bár a méhlepény közös, külön magzatburkuk van. Genetikailag a két (vagy akár több) baba azonos génállománnyal rendelkezik. Ugyanolyan neműek lesznek, külsőleg is nagyon hasonlítanak egymásra.



A kétpetéjű ikrek akkor jönnek létre, ha egyszerre több érett petesejt van a petefészekben, melyeket egymástól függetlenül egy-egy spermium termékenyít meg. Ők tulajdonképpen egyidőben fogant tesók, genetikailag sem teljesen egyeznek, tehát lehetnek különböző neműek, és külsőleg sem lesznek hasonlóbbak egymáshoz, mint a különböző időben született testvérek.


Comments


bottom of page