top of page

SZÜLÉSFELKÉSZÍTÉS

SZOPTATÁSI TANÁCSADÁS-CSECSEMŐGONDOZÁS

BABA ELSŐSEGÉLY

GYERMEKORVOS-

LELKI TANÁCSOK

Lánchíd Szalon, 1013 Budapest, Lánchíd utca 7-9.

2024. szeptember 21.

 10.00-18.00

39.900 Ft/fő, 49.900 Ft/pár

11703051-21456341 OTP Bank

Program:

 9.30 – 10.00          Érkezés

10.00 - 10.10          Bevezető - Hadas Krisztina, a Jön a baba főszerkesztője

10.10 – 11.40         Szülésfelkészítés - Dr.Szerdahelyi Eszter, szülésznő

11.40 – 12.00         Szünet

12.00 – 12.20         A születéskor gyűjthető őssejtek jelenlegi és jövőbeni felhasználási lehetőségei –       Lant-Gacsádi Eszter, a Krio Intézet, vezető tanácsadó

12.20 – 14.00          Laktációs tanácsadás, csecsemőgondozás - Bocskainé Irci laktációs tanácsadó, csecsemős nővér

14.00 – 14.45         Ebédszünet

14.45 – 16.15         Baba elsősegély – Déri Soma, mentőtiszt

16.15 – 16.30         Szünet

16.30 – 18.00         Gyermekorvosi-, és lelki tanácsok - Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna, gyermekorvos, szülő- csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta

18.00 -                    Kötetlen beszélgetés

Amikor babát várunk, naponta ezer meg ezer kérdés cikázik a fejünkben. Sokszor azért vagyunk bizonytalanok, mert nincs kihez fordulni, máskor pedig azért, mert túl sok az

információ, és nem tudjuk, kire hallgassunk.

Az édesanyánkra? A barátnőinkre? A netes kismamás csoportok különböző kommentjeire?

Mire számítsak a szülésnél? Hogyan szoptassam/tápláljam a babám? Képes leszek jól gondozni a gyermekem? Tudom majd, hogy éppen mire van szüksége?

Hogyan ne gyártsak mindenből problémát? Legyek laza, de azért persze vegyem észre, ha valami baj van?

Hogy osszam meg a feladatokat a párommal, miképp teremtsük meg és őrizzük a családi harmóniát? Elég jó anya/apa leszek?

A végtelenségig sorolhatnám a kérdéseket, melyekkel a Jön a baba című dokumentumsorozatom forgatása közben és a saját életemben találkoztam. A tapasztalataimat hiteles, gyakorlott szakemberek segítségével, praktikus tanácsokkal szeretném átadni nektek.

Előadóink: 

  • A tévés tapasztalatai – Hadas Krisztina, a Jön a baba főszerkesztője

Több tucat szülés- és születésélmény, családdá válás forgatása után azt vallom, mindenki más, különbözőek az útjaink, az idegrendszerünk, a családi hátterünk. Fizikailag is másképpen vagyunk összerakva, ezért nincs egyetlen helyes válasz arra, hogy milyen a jó anya vagy apa. De abban biztos vagyok, ha a lehetőségekhez képest a szülők jóban vannak magukkal és egymással is, minden könnyebben megy. Azt tapasztalom, hogy nem a külvilág, a környezet elvárásainak, hanem a saját iránytűnknek érdemes megfelelni. Mert ha szeretsz és jót akarsz, nem tudsz nagyot hibázni. 

 

  • Szülésfelkészítés – Dr. Szerdahelyi Eszter, szülésznő

Dr. Szerdahelyi Eszter, három kisfiú édesanyja, gyógyszerész, szülésznő, a Semmelweis Egyetem Nőgyógyászati Klinikájának munkatársa a többi közt arról beszél nektek, hogy miképp készüljetek fel életetek legfontosabb eseményére.

Például - Mire lesz szükség a szülőszobán és a kórházban? Milyen vajúdási pozíciókkal, légzéstechnikával, gátvédelemmel, fájdalomcsillapítással lehet segíteni a hüvelyi szülést? Mi az a szülésindítás és miért lehet rá szükség? Az aranyóra miért fontos? Milyen technikákkal segíthet az apa? Mi a szülési terv és miért fontos, hogy a szülők ismerjék a lehetőségeiket és a jogaikat? Mi történik a sürgősségi császár esetén, mikor és miért van erre szükség? A tervezett császármetszésnél mire számítsanak a szülők?

„Küldetésemnek tekintem eljuttatni a leendő anyákhoz azt az üzenetet, hogy felelősek a döntéseikért, a saját testükért és születendő gyermekükért. Ha teszünk érte, hogy egy élet kezdete szép élmény legyen, az hosszútávon az egész társadalom életminőségének javulásához vezet. Hiszem, hogy ha az anyák ismerik a lehetőségeiket és jól vannak támogatva, akkor megtalálják azokat a megoldásokat, amikre szükségük van és így gyermekük születése, bármilyen módon történik is, szép élmény lesz számukra, melyre boldogan emlékeznek majd vissza.”

  • Babázzunk! – Bocskainé Irci laktációs tanácsadó, csecsemős nővér

Szoptatásra hangolódás, korszerű újszülött ápolás és minden, amit ezekről tudni érdemes. Irci kétgyermekes, nagyon pozitív szemléletű édesanya. Praktikus szempontok alapján mutatja meg a babagondozást: pelenkázás, fürdetés, bőrápolás, továbbá a szem-, fül-, köröm- és hajápolás. Mindezeket élethű babán gyakorolhatják a résztvevők. Hasznos információkat ad az első mellretételtől a gyengéd elválasztásig. Mik a leggyakoribb tévhitek a szoptatás körül? Mikor kerüljön mellre a baba? Mik az útvesztők? Meddig szoptassunk? És mi van akkor, ha csak a tápszer a megoldás? Vajon mit jelent a sokat emlegetett APGAR érték és miért fontosak az újszülöttkori szűrővizsgálatok? Mit a teendő, ha sír a baba? Hogyan altassunk? Hogy alakulhat a napirend?

 

  • Baba elsősegély – Déri Soma mentőtiszt

Soma nem csak mentőtiszt, gyakorló apuka is, a csecsemő/gyermek elsősegélynyújtás szakértője, aki bemutatója mellett fontos házi feladatokat is ad. A vészhelyzetekre való felkészülés, a felismerés, a megfelelő ellátás a mentő kiérkezéséig, azt mondja: a pánik elkerülése életet menthet! A gyakorlati oktatás során megmutatja, hogy mit kell tenni például légúti idegentestek esetén és milyen egyéb veszélyhelyzetek adódhatnak. Azok a szülők, akik részesültek ilyen oktatásban, sokkal magabiztosabban várják a babájukat, illetve ha kialakul valamilyen ellátást igénylő helyzet, akkor jobban tudják azt kezelni, mind ellátóként, mind segélyhívóként.

 

  • Lelki ügyek - Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna gyermekorvos, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, pár- és családterapeuta.

A pszichoszomatikus gyermekorvos ötgyermekes anya, a szülő és baba lélek nagy ismerője. A doktornő a gyermekbetegségek felismerése és kezelése mellett az ideális szülő-gyerek kapcsolat kialakításáról beszél. Hogy ismerhetem meg önmagam és gyermekeim igényeit? Mitől lehet jó ez a kapcsolat? A transzgenerációs minták hogyan hatnak rám és a gyerekemre? Feldolgozhatom, magam mögött hagyhatom a rossz mintákat? Hogyan őrizhetem, adhatom tovább a jót, ami a babámat segítheti a jelenben és a jövőben? Mit tehetek a belső és a párkapcsolati harmóniáért? Hogyan lehetek elég jó szülő, aki minél kevesebb frusztrációt, belső feszültséget, inkább derűt, optimizmust ad át a gyerekének? 

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

Monello baby & more

A praktikus gondoskodás

Krió Intézet

Jön a Baba (1).png
WhatsApp-kép, 2024-03-05, 15.24.17_c40c7300.jpg

Csipetkék Életműhely és Üzlet

kislányos elefántos.jpg
bottom of page