top of page

A szülés utáni depressziónak több fajtája van


Tudtad, hogy a depresszió betegségnek számít és ezért kezelhető, gyógyítható?A nők majdnem 80 százaléka átéli a gyermekágyi lehangoltság legenyhébb formáját, a baby bluest. Míg ez az állapot akár el is múlhat, addig a körülbelül minden tizedik édesanyát érintő úgynevezett posztpartum depresszió (PPD) esetében szakemberre van szükség. Ezen túlmenően van magához a szoptatás, a tejleadási reflex által kiváltott depresszió, és létezik a szoptatás abbahagyása utáni depresszió is. Nagyon fontos, hogy beszélj az érzéseidről a családban, elsősorban a pároddal, de a szüleiddel, akár barátokkal is, bárkivel, aki értő, és megértő figyelemmel fordul feléd. A kommunikáció segíthet legyőzni az esetleges lelkiismeret furdalást, az elszigetelődést, lelki magányt. A baby blues és a depresszió nem jellemgyengeség, bárkivel előfordulhat!  



Akár a klasszikus baby blues, akár a szülést követő, esetleg kifejezetten szoptatáshoz szorosan kapcsolódó depresszió (D-MER), vagy épp a szoptatás teljes elhagyásakor jelentkező depresszió gyötör, fogadd el, hogy nem te akarsz rosszul lenni, hanem ez egy neurológiai változás, amely kezelhető, és kezelendő!Sokszor már a diagnózis segít abban, hogy az édesanya könnyebben tudjon reagálni a máskor kétségbeejtő helyzetekre, de emellett számos kezelés (pszichoterápia, gyógyszer) áll a szakemberek rendelkezésére. Egyre nyíltabban beszélünk erről a témáról is, ne legyen benned félelem, hogy nem fognak megérteni, keress fel szakembert. Akár a háziorvosod is lehet az, akivel megosztod a tapasztalataidat.

A Jön a baba egésznapos workshopunkon a gyermekágyi depresszióról is többet megtudhatsz: https://www.jonababa.hu/egesznapos-workshop

 

Comments


bottom of page