top of page

Mit csináljak, ha száraz a babám bőre?


A pocakban töltött 9 hónap alatt magzatvíz veszi körül őket, a bőrsejtjeik nem cserélődnek úgy, mint a felnőtteknek. Magzatmáz borítja őket. A születés után a bőrük folyamatosan alkalmazkodik a külvilághoz, ami hámlásként nyilvánulhat meg. Először is ne ijedj meg, ez nem betegség.


Minél megfelelőbb a levegő páratartalma, annál kisebb az esély arra, hogy a bőr kiszáradjon, irritálttá és viszketővé váljon. Ajánlkuk a párásítót, vagy tegyél vízzel teli edényt a fűtőtestre. Bármennyire is szeret a baba pancsolni, a szakemberek azt tanácsolják, hogy a legelején tíz percnél többet ne fürdesd, és ne használj szárító szappanokat, fürdetőket. Fürdés után a saját törülközőjében alaposan, de gyengéden töröld meg, figyelj a hajlatokra!


Ha a babát már hozzátáplálod, gondoskodj róla, hogy elegendő folyadékhoz jusson. A ruhái legyenek lazák, természetes anyagból készültek, és mosd külön, illatanyagmentes mosószerrel. Bőrápolásnál kerüld azokat a termékeket, melyekben színezékek vagy illatanyagok vannak. Télen a hideg levegő gyakran száraz is, ami még jobban kiszárítja a bőrt, mely ennek hatására akár ki is repedezhet. Ha a bőrszárazság tartósan fennáll vagy a babának más tünetei is jelentkeznek (például erős viszketés, gyulladás), mindenképpen konzultálj a gyermekorvossal vagy védőnővel.bottom of page