top of page

Mit csináljak, ha fáj a szoptatás?


A világ azt harsogja, hogy a szoptatás csodálatos. Igen, az! De tudnod kell, hogy a legelején és még később is járhat kisebb-nagyobb fájdalommal. A melled hirtelen megnő, feszül, keményedik. Nem kell hősnőnek lenned! A szakember tanácsára átmenetileg használhatsz bimbóvédőt, meleg vízzel borogasd, fejj, és ne felejtsd, a puha textil pelenka a barátod. Továbbá nem ciki védőnőhöz vagy szoptatási tanácsadóhoz fordulni. És ki az, aki a leginkább tud segíteni? A babád! Azzal, hogy megszoptatod, csökkented a mell telítettségét.


A helyes szoptatási pozíció segíthet csökkenteni a mellbimbó terhelését. Győződj meg arról, hogy a babád jól elkapja a mellbimbót, hogy elkerüld a fájdalmat és a sérüléseket. Ne alkalmazz fertőtlenítést, szappanos lemosást. Ezek eltávolítják a mellbimbó Montgomery-mirigyeinek váladékát, amely gyógyító balzsamként bevonva a sebet, segíti a gyógyulást. A szoptatás előtt langyos vizes öblítés bőven

elegendő. Miután szoptattál, hagyd szabadon levegőzni a mellbimbókat, hogy száradhassanak, pihenhessenek. Használhatsz melltartóbetétet, amely segíthet a melltartó és a ruházat súrlódásának csökkentésében. Viselj könnyű, laza pamut anyagokat, amelyek nem dörzsölik a kisebesedett mellbimbókat.

Ha romlik a helyzet, valószínűleg fertőzés akadályozza a gyógyulást. Nézd meg a babád száját, a szájzugokat, a nyelv alatti részeket, a pofazacskókat. A fehér lepedék szájpenészfertőzésre utal. Ilyenkor a mellbimbót, melyre valószínűleg átterjedt a gombás fertőzés, a baba szájával együtt kell kezelni a gyerekorvos vagy a szoptatási tanácsadó utasítása alapján.

A mellgyulladás általában bakteriális fertőzés eredménye, amely a tejmirigyekben és az eltömődött tejcsatornákban alakul ki. Gyakori szoptatással, a szoptatási pózok cserélgetésével és ha kell, fejéssel, a csomók finom masszírozásával a probléma magától megszűnhet. Melegítő párnát vagy meleg fürdőt is használhatsz. A hideg borogatás pedig segíthet a duzzadt vagy gyulladt terület enyhítésében. De sajnos a fájdalom fokozódhat és egyre nagyobb területet érinthet. Az anya belázasodik, ami hidegrázással, végtagfájdalommal járhat. Ilyenkor mindenképp fordulj orvoshoz! Ő az, aki megmondhatja, milyen gyógyszeres kezelés javasolt.
Comments


bottom of page