Kismama jóga

A kismama jóga finom, gyöngéd módszer az anya testi-lelki egészségének megőrzésére a várandósság során. A kismama jógát két angol orvos: Dr. Francoise B. Freedman és Dr. Doriel Hall fejlesztette ki. A módszer Magyarországra 2001-ben jutott el.

A hagyományos jóga elemek mellett a kismama jóga megalkotói természeti népektől vett mozdulatokat is beemeltek a gyakorlatok közé.

A kismama jóga nemcsak testgyakorlat – bár a fizikai erőnlét megőrzése is nagyon fontos –  hanem lelki, szellemi felkészülés is a szülésre. Megtanulunk befelé, önmagunkra, testérzeteinkre figyelni, fejlesztjük a test-tudatosságot, aminek a vajúdás, szülés idején is nagy jelentősége lesz.  A tapasztalatok szerint a kismama jógás anyák a szülést nagyon tudatosan élik át. Ez köszönhető annak, hogy ösztönösebbé válnak, illetve az elméleti felkészülésnek is. A várandós anyák – főleg az első szülés előtt – félnek a szüléstől, az ismeretlentől. Ezeket a félelmeket, és a mindennapi élet stresszeit, problémáit is oldjuk a relaxációk során.

A 90 perces foglalkozások során megtanuljuk a helyes légzést, illetve megismerkedünk több fajta légzéstechnikával, amelyek a vajúdás során nagyon hasznosak. Átmozgatjuk az egész testet, különös tekintettel az erősen igénybevett hát- és deréktájra, valamint lazítjuk a csípőízület körüli izmokat. Erősítjük a gátizmokat is, felkészülve a gátvédelemre, illetve a szülés utáni regenerációra.

A kismama jógát a betöltött 13. héttől mindenki gyakorolhatja, akit a mozgástól nem tiltottak el.

A 34.-36. héttől az apák is bekapcsolódhatnak a kismama jógába. Ekkor speciális, szülőpozíciós jóga órán sajátíjuk el a vajúdás ideje alatt használható optimális légzésformákat, szülőpozíciókat, és beszélünk arról is, hogy hogyan tudja segíteni az apa a szülőszobán a párját.

És nem utolsósorban, a jóga órák jó hangulatban telnek, tapasztalatokat cserélhetsz más kismamákkal is.

Jelenleg Budapesten, az alábbi helyeken tartok órákat:
XVII. kerület: Maitri Jógastúdió, Mansfeld P. u. 19. (Pesti úti Home Center mögött)

Aktuális változások a kezdőlapon! (esetleges óra elmaradás,  időpont csere…)

itt találsz meg a Facebook-on:  https://www.facebook.com/kismamajoga.dula     like-olj és oszd meg!